Follow Bluewater

Bluewater renar vattnet till Vasaloppets blåbärssoppan

Press Release   •   Mar 01, 2017 10:40 EST

Efter att Livsmedelsverket och förvaltningsrätten i Uppsala bedömt att vattnet som tas från en brunn i Eldris är otjänligt, då det innehåller för höga halter fluor, behövde Vasaloppet en lösning för att kunna servera den berömda blåbärssoppan även här.

-När vi hörde talas om utmaningarna med att tillreda den klassiska blåbärssoppan, som är nästan lika viktig för skidåkarna som välvallade skidor, bestämde vi oss för att ingå ett samarbete med Vasaloppet och erbjuda våra vattenrenare, som tar bort i stort sett alla skadliga ämnen från dricksvattnet, säger Phoung Pihlträd, Product Marketing Specialist på Bluewater.

Fluor förekommer naturligt i berggrunden i Sverige och halterna är inget som påverkas av människan.

Livsmedelsverkets högsta godkända halt av fluor för tjänligt dricksvatten är upp till 1,5 mg/liter. Prover som tagits från källan i Eldris visade fluorhalter på 2,8 mg/liter, vilket kan orsaka skador på tandemaljen vid långvarigt intag. Fluorhalter från 6 mg/liter anses vara hälsofarliga.

Efter att vattnet i brunnen i Eldris renats med Bluewaters vattenrenare är fluorhalten endast 0,05 mg/liter, vilket betyder en minskning med över 98 procent.

-Över 50 000 liter blåbärssoppa konsumeras under Vasaloppet. Även om nivåerna av fluor i vattnet i källan i Eldris inte är på en hälsofarlig nivå hade vi behövt frakta hit vatten i tankar för att kunna servera blåbärssoppan. Att Bluewater kommer in som ny partner och tar hand om problemet för oss blev en väldigt lyckad lösning, säger Lena Hermansson, sponsoransvarig på Vasaloppet.

A Bluewater Pro installed in a home kitchen.Bluewaters vattenrenare använder företagets patenterade SuperiorOsmosis-teknik, en avancerad omvänd osmos. Det innebär att de tar vatten, antingen från en källa eller från en vattenledning i ett hem eller på en restaurang, och pumpar det genom en serie filter och membran vilka tar bort i stort sett alla föroreningar, som till exempel fluor.Resultatet är helt rent vatten. Tekniken, som tagits fram av det svenska företaget Bluewater och som säljs runt hela världen, är så effektiv att den avlägsnar allt ner till 0,0001 mikroner. vilket är 500 000 gånger mindre än diametern på ett hårstrå.

-Det 90 km långa Vasaloppet är ett fantastiskt prov på en människas uthållighet och det kräver toppkondition samt ett bra närings- och vätskeintag. Vi är glada att vi kan hjälpa skidåkarna genom att se till att deras blåbärssoppa är hälsosam och god att dricka, säger Phoung Pihlträd på Bluewater.Så på sätt och vis kan man ju säga att Bluewater har räddat blåbärssoppan.

För mer information, vänligen kontakta:

Sverige:

Phoung Pihlträd, Bluewater Product Marketing Specialist, +46 736 221 414 eller phoung.pihltrad@bluewatergroup.com

Global presskontakt:
David Noble, +44 7785 302 694 eller

david.noble@bluewatergroup.com

Bluewater is a world leading water purification company with its global headquarters in Stockholm, Sweden. Bluewater innovates, manufactures and comercializes compact water purifiers that harness the company’s patented reverse osmosis technology to remove virtually all pollutants from tap water, including lead, bacteria, pesticides, medical residues, chlorine and lime-scale. Please visit us at www.bluewatergroup.com

Follow us for water-related news on Facebook, Twitter and Wechat (Search ID: Bluewater). Journalists and bloggers can follow our press releases and blogs at http://www.mynewsdesk.com/us/bluewater. And everyone is welcome to enjoy our themed Bluewater music playlist on spotify at BluewaterPure Radio.

Comments (0)

Add comment

Comment

Agree With Privacy Policy